Spárgaszerelem van. Akarom mondani szezon! Kb minden nap meg bírnám enni :) Ma főfogás készült belőle, így ni:
Hozzávalók:
500 g zöld spárga
5-600 g - azaz 2 db csirkemell (filézett, bőr nélküli)
1 fej hagyma
2 dl főzőtejszín
1 mozarella
néhány szelet feketeerdei sonka / speck / bacon
fűszerek: só, bors, szerecsendió
kevés olivaolaj és vaj
kevés fehérbor
1) A spárgát megtisztítom (letöröm a végét, szükség szerint - ha öregebb - hámozom) és darabokra vágom.
2) A csirkemellet szeletekre vágom, sózom, borsozom, szerecsendiózom, majd serpenyőben vaj és olaj keverékén megpirítom 1-2 perc alatt mindkét oldalukat.
3) A tepsibe teszem a megpirított csirkemelleket, rászórom a darabolt spárgát.
4) A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megpirítom az apróra vágott hagymát, majd egy kis fehérborral párolom (ez esetben egy kis hilltop irsait találtam a hűtőben). Beleöntöm a tejszínt, sózom és összemelegítem. A szószt eloszlatom spárgás csirkemellen, majd rámorzsolom a mozarellát és rászaggatom a sonka/bacon szeleteket.
5) 180 fokon sütöm kb 30 percet, illetve amíg szépen meg nem pirul a teteje. Végén kicsit esetleg rákapcsolok 200 fok légkeverésre :) Costa ricai ihletésű babos rizzsel tálaltam, de amúgy új krumplit és valami salátát is el tudok képzelni mellé.