Olasz ihletésű mindentbeleleves, esős napokra.
Inspiráció innen, meg az olasz menzáról. :)
némi olívaolaj
2 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
némi (mondjuk fél marék) zellergumó apróra vágva - le szoktam fagyasztani felkockázva, így mindig van itthon. Zellerszár menne bele olasz testvéreinknél, nade az itthon nem olyan könnyen beszerezhető alapélelmiszer, mint náuk...
2 közepes / 1 óriási sárgarépa felkarikázva
1 nagy petrezselyemgyökér felkarikázva
1 kicsi édesburgonya felkockázva
1 közepes krumpli felkockázva
1 fél paprika és egy nagy paradicsom vagy egy marék koktélparadicsom felkockázva
1.5 dl fehérbor sacc/kábé
140 g sűrített paradicsom - kiskonzerv
1 marék apróra vágott cukkini / egy kicsi cukkini mondjuk. nekem csak nagy volt, kb egynegyedét vágtam csak fel
1-2 kocka fagyasztott apróra vágott spenót (vagy két marék friss, ha van kéznél)
egy marék bulgur / orzo, azaz árpa menne bele autentikusan, de hidd el, jó lesz a bulgur is
400 g -os fehérbab konzerv, ennek töltőtömege igazából 250 g ha jól látom
friss bazsalikom és petrezselyem
némi reszelt parmezán sajt
só, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, peperoncino / fűszermalmos chili paprika ízlés szerint
Az olivaolajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a fokhagymát, vigyázok hogy meg ne égjen. Jöhet a sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, paprika, zeller. Kicsit megfuttatom, majd ráöntöm a fehérbort, nagyobb lángon várom míg felforr és elpárolog az alkohol belőle.
Kicsit hagyom főni, majd beleteszem a paradicsomkonzervet, felöntöm vízzel, fűszerezem, beleteszem a krumplit is. Ha nagyjából megpuhult, mehet bele az édesburgonya, a cukkini, a spenót és a bulgur. Ha már mindenki puha és boldog, beleteszem a konzerv fehérbabot, felforralom. Apróra vágott friss bazsalikommal, petrezselyemmel, reszelt parmezánsajttal esetleg pirítóssal tálalom. Elég masszív, szóval szinte már egytálétel, viszont vega/vegán barátaink is boldogok lesznek vele.