25-30 dekagramm lencse
2 evőkanál olívaolaj
1 darab vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
Opcionáliskrumpli
1 darab paradicsom
másfél teáskanál pirospaprika, 1 ek liszt
2 - 3 babérlevél
ízlés szerint kolbász / akár debreceni is jó bele / kis szalonna az elejére
1. A lencsét mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára (vagy egy órára, tképpen az is elég), kivéve, ha vöröslencsét főzünk, mert az 10 perc alatt kész amúgyis.
2. Az olívaolajon/szalonnán és zsírján dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, a felkarikázott répát és fehérrépát. Hagyjuk a répákat pár percig párolódni, hogy puhák legyenek.
3. Mehet rá a pirospaprika, és egy csapott ek liszt is, keverjünk rajta párat, majd mehet bele a leszűrt lencse is.
4. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje (bőven), majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk.
5. Alacsony lángon, fedővel nagyjából 30 percig főzzük a levest, amíg a lencse meg nem puhul. (VÖRÖSLENCSÉNEK 15 PERC ELÉG) Félidőnél tegyük bele a karikára vágott kolbászt is.
6. Tejföllel vagy egy kis pirított baconnel tálaljuk - de anélkül is teljesen jó, csak kevéssé dizájnos ;)