Attenzione! Nem torta saláta! :D hanem sós pite :)
Folyton a) előregyártott levelestésztával, b) home-made paté brisée-vel sütöm a pitéket, úgyhogy gondoltam most kipróbálok valami újat. Valamint ötletem sem volt mit kezdjek a véletlenül hozzám került leveles cikóriával (cicoria catalogna)... az én ízlésemnek még mindig túl keserű, de egy kis spenóttal felütve már jó volt. Tippek trükkök itt: https://www.salepepe.it/tecniche-base/tipi-verdura/come-cucinare-cicoria/ . Mángolddal, spenóttal, ilyesmikkel is simán jó ugyanez a recept.
Tészta (28 centis piteformához)
300 g liszt
15 g olívaolaj
kb másfél deci víz
némi só
Töltelék (szabadon variálható ha épp nincs valamelyik hozzávaló)
1 kisebb hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
Kb fél kilo friss zöld level (ami sokat veszt főzés közben a súlyából, note!)
200 g feta sajt / ricotta is jó lehet
3-4 kisebb krumpli
1 tojás
Só, bors, szerecsendió
A tésztát homogénre gyúrom majd 1 órácskára elteszem pihenni szobahőmérsékleten.
Amíg pihenget, elkészítem a tölteléket: A hagymát üvegesre párolom, kicsit pirítom, a fokhagymát hozzáadom, majd a leveleket is megpárolom. A krumplit megfőzöm. Minden alkatrészt összekeverek és a kipihent tésztába töltöm: A tésztát kettéveszem és vékonyra sodrom.
180 fokon sütöm kb 40-45 percig amíg aranybarna nem lesz. Szerintem pihentetve a legjobb, amikor meggyöngül a tésztája is.
(Cikóriás verzió: a cikóriát a krumplival együtt főzöm (viszont kevesebb idő kell neki mint a krumplinak!), főzés után kinyomkodom, és reménykedem, hogy a keserűsége is elszáll (nem�))