Esetleg nagyobb tömegek ellátására is alkalmas munka/eredmény arányban erős főfogás :)
A húshoz:
- 60 dkg karaj (de simán 1 kilóval indítok legközelebb, ez a 60 deka 2-3 étkezés alatt fogy el nekünk)
- 1 nagyobb répa
- 2 kis-közepes fej lilahagyma
- méz, mustár, olivaolaj, zöldfűszerek (e.g. rozmaring), 1-2 gerezd fokhagyma összekeverve: ez a pác
- fehérbor
Egy éjszaka pácolás után jénaiban hagyva a húst körbepakolom a szeletelt répával és hagymával és ráöntök kevés fehérbort. 190 fokon másfél óra alatt légkevergetéssel sütöttem puhára, a végén a pác-szósszal meglocsolgatva 5-10 percet pirítottam. A répa isteni édesre karamellizálódik, és a hagyma is szinte elolvad...
Köretnek:
- Krumpli, gomba, kelbimbó
Kb 40 perccel a hús kivétele előtt érdemes elkezdeni sütni, hogy egyszerre legyenek kész: Tepsiben olivaolajjal, sóval és görög zöldfűszerekkel mixelt kockára vágott krumplit sütöttem kb 20 percig, majd negyedelt gombát, félbevágott kelbimót adtam hozzá (nekik kevesebb idő kell), szintén olivaolajos-fűszeres összerázással. Újabb 20 perc sütés után mindenki szépen megpirult és átsült. (szóval ez is 190 fok légkevergetéssel sült a hús jénaija alatti polcon.)
Vöröskáposztával, ruccolaval kész a szuper színes ebéd.