Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg darált mák
- 13-14 dkg cukor
- csipet só
- 6 L-es tojás (nagyobb méretű)
- 15 dkg puha vaj (szoba hőmérsékletű)
- 1 narancs reszelt héja
Krém hozzávalói:
- 250 g mascarpone
- 3-4 ek tejföl/görög joghurt
- 2 ek cukor
- 1 narancs és egy citrom héja
- fél narancs és fél citrom leve
Tetejére: fél gránátalma magjai
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, majd belekeverjük a sütőport, a darált mákot és a reszelt narancshéjat.
Szoba hőmérsékletű vajat a cukorral habosra kikeverünk, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá felverjük. A vajas krémbe keverjük a habot a lisztes keverékkel felváltva, óvatosan.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (20×36 cm) vagy tortaformába (26-os vagy 28-as) öntjük a tésztát, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 percig sütjük. (Tűpróba!)
Amíg sül a tészta, addig elkészítjük a krémet: a mascarponét a tejföllel, cukorral és a többi hozzávalóval simára kikeverjük.
A megsült és a kihűlt tésztát vagy félbevágjuk és megtöltjük a krémmel, vagy a krémet csak simán a tetejére halmozzuk, és megszórjuk gránátalmamagokkal.
Inspiráció innen meg egy régi bbc goodfoodból.