Na hát ezt most leírom, mert nekem jobban ízlik mint a gyors Limara lepénykenyér, amit mostanáig összedobtam kenyérhiányos vészhelyzetekben. Összeollózva a tudás innen és innen.
6 darabhoz, nagyobb serpenyőben sütve
35 dkg liszt
2 ek szárított élesztő
1 ek cukor
1,5-2 dl langyos víz
2 púpos ek joghurt vagy tejföl - nekem épp csak ez utóbbi volt otthon
~2 ek olvaszott vaj
1,5-2 tk só
1 dl langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt, és hagyom feloldódni, illetve megvárom míg elkezd felfelé futni kicsit. (2-3p) A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom a 2 ek tejfőlt vagy joghurtot. Összegyúrom az élesztős vízzel, fél-1 deci extra langyos vizet teszek még hozzá, a lényeg, hogy ne legyen kemény a tésztám. Az elején ragad, nincs mit tenni. Pár perc kemény gyúrogatás után a helyzetnek javulnia kell, ha pedig közben a kezedet bekened egy kis olvaszott vajjal, akkor pláne! Jól ki kell dolgozni a tésztát. Ezután a gombócot olvaszottt vajjal bekenem, egy tábla teszem és meleg helyen letakarva hagyom fél órát.
Fél óra múltán 6 gombócba osztom (ha sok időm van, újabb 5-10 perc pihenést engedélyezek neki), és az első gombócot kézzel elkezdem szép vékonyra húzni. Gondolom lehet isztezett deszkán is nyújtani, nekem egyszerűbb csak széthúzni, amilyen vékonyra csak tudom, körbe-körbe lógatva. Száraz, forró teflonserpenyőben sütöm közepes-kicsi lángon minkét oldalát világosbarna pöttyösre. A második oldalnál lenyomhkodom egy kanállal vagy egy száraz fedővel.
Vega vöröslencsés édesburgonyás, birskörtés, zelleres, kókusztejszínes, maradék fél doboz paradicsompürét elhasználós curryhez ettük :)