Mi folyik itt Brestben? Pármában? Budapesten? A konyhában?

Le chat ronronne avec bonheur

Le chat ronronne avec bonheur

Citromos málnatorta európaisítva

2020. május 15. - Tartelettee

Bedobta elém a facebook egy eye-candy csoportja egy túlságosan gyönyörű tortaszelet képét... innen egyenes út vezetett a képhez tartozó recept megtalálásához, voilá, itt van é: https://bakerbynature.com/lemon-raspberry-cake/

Szóval már csak meg kellett valósítani. Hogy hogy sikerült egy - amúgy nem túl bonyolult receptet - ilyen körülményesen leírni? Mármint, még akkor is, ha eltekintünk az amcsi mértékegységektől :)

Szóval egyszerűsített verzió, az iszonyatos cukormennyiségek csökkentésével. (még így is, bakker, nem egy diétás süti!)

Kezdjük ott, hogy 2 és fél decis bögrét használtam. 

A tésztához: Mindenki legyen szobahőmérsékletű!
1 bögre vaj - szerintem olyan 230 -240 gram körüli mennyiséggel egyenlő
1 bögre cukor - eredeti recept szerint másfél bögre fehér, negyed bögre barna, na de minek ennyi
2 citrom leve és héja (ha lehet, ugye kezeletlen)
1 vaniliás cukor, vagy némi vanília aroma
4 XL tojás
2 és fél bögre liszt (óvatosan, lazán, nem a bögrébe lapogatva)
másfél-2 tk sütőpor (kinek mekkora a teáskanala, ugye)
fél tk szódabikarbóna
némi só
fél bögre tej
fél bögre tejföl vagy görög joghurt (nálam felesben)
2 és fél bögre málna - 300 g fagyasztott gurulós málna került bele, ez kb annyi is. (nem kiolvasztani!)

A belevaló:
250 g mascarpone - el tudom képzelni philadelphiával is ám
kb 110 g vaj - eredeti recept szerint 10 evőkanál - na én ezt nem tudom értelmezni VAJra, úgyhogy szemre ment
1 bögre porcukor - eredeti recept szerint 4!!! 4!! komolyan?? jó, nyilván ad neki egy konzisztenciát, de könyörgöm!
1 fél citrom leve (igazából több is elférne benne + héja is)
kevés só
2 ek görög joghurt/tejföl

+ málnalevár

No akkor nézzük egyszerűen: A puha vajat (ami nálam kicsit olvadt is volt) egyenletesre verjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket ANNYIRA belekeverve, hogy homogén masszánk legyen, szép világos, és fluffy, mondja bakerbynature. Kis részletekben hozzákeverve hozzáadjuk a citromlevet és héjat is. Egy másik edényben összekeverjük a száraz alkatrészeket és óvatosan, lassan hozzákeverjük a robotgéppel. Ha túl sűrű lenne, közben adagoljuk a tejet és a tejfölt/görög joghurtot, amúgy utána. Ha mindenki együtt van, nincs más hátra mint előmelegíteni a sütőt 180 fokra... majd pedig a tésztához keverni egy spatulával ÓVATOSAN a lisztbe forgatott (fagyott vagy friss) málnát. A massza mehet a sütőformába. (nem kell kettő sütőforma, mint ahogy az eredeti recept kéri...) Nekem 26-os tortaformám volt itthon. 24-essel is szép lehet, még szerintem pont beleférne és kicsit magasabb lenne, de így se lett rossz. Kb egy órát sütöttem, de süsd amíg a tűpróba negatív nem lesz :)

 A krémhez a mascarpone-t átrobotoltam, majd kanalanként adtam hozzá a szobahőmérsékletű, puha vajat. Minden kanálnyit alaposan elvertem - mivel én ezzel már megszívtam egy párszor, hogy a mascarpone és a vaj nem szerették egymást. No, így most elegyedtek ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ezután lazítjuk a görög joghurttal, belekeverjük a porcukrot és minden mást. Inkább tortakrém állaga lesz, mint az eredetiben lévő "frosting" ami kábé olyasmi lehet, mint a mignon bevonata, de vigasztaljon a tény, hogy nem 4 bögre porcukor került bele :D

A (teljesen!) kihűlt tortába töltöm a krémet a következőképpen: A tortát egy cérnával kettévágom, és mindkét felet megkenem a mascarpone krém kb felét felhasználva. Az alsó résznek kinevezett lapot megkenem málnalekvárral IS. Határozott mozdulattal összeborítom a feleket. A maradék krémet a torta tetejére és oldalára kenem, a tetejére lehetőség szerinti gyümölcsöket és mentalevelet teszek. Vagy citromkarikát. Vagy ami épp kéznél van. :)

Kicsit összehűtöm, és KÉÉÉÉSZ :) Majdnem olyan szép lett, mint az eredeti, hát nem? :D csak rusztikus :P

img_20200515_085713.jpgimg_20200515_125301-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://ronronner.blog.hu/api/trackback/id/tr2015696708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása