Sütőtökös muffin innen:
Hozzávalók 12 darabhoz
180 g BL55 búzafinomliszt
100 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
Fűszerek: 1 teáskanál fahéj, 1/3-ad teáskanál gyömbér, 1/3-ad teáskanál szerecsendió
80 ml olvasztott vaj (olaj is jó)
2 egész tojás
250 g sült, pürés sütőtök
((30 g mazsola))
Mákhab
200 ml hideg habtejszín
2 ek porcukor
citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál darált mák
Először puhára sütjük a tököt, puha húsát villával pürésítjük. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (alsó-felső). Külön összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, (a mazsolát), a sót, a fűszereket, egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, a pürés sült tököt és az olajat/olvasztott vajat. A két részt fakanállal nagyjából összekeverjük/gyorsan megverjük egy robotgéppel. Muffinnál a lényeg, hogy nem kell teljesen kikeverni, csak épphogy ne legyen csomós. Muffin papírral bélelt tepsibe adagoljuk és 190 fokra előmelegített sütőben 20-23 perc alatt sütjük.
A mákhabhoz a jól lehűtött tejszínt elkezdtem felverni majd a citromlé kivételével összes hozzávalót beleszórtam és habbá vertem. (türelem :) ) a végén a citromlevet is elkevertem.
Boszorkányujjak innen
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
15 dkg vaj
20 dkg mandula (darált)
10 dkg cukor
2 db tojás
5 dkg mandula (35-40 db egész) – kicsit kevés volt! Szerintem inkább 6-7 dkg kéne
szilvalekvár
Elkészítés
A lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat hozzádva összegyúrjuk.
A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodrunk.
A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végét szilvalekvárral összevéerezzük, és végükbe egész vagy fél mandulaszeleteket nyomkodunk.
Az ujjakat előmelegített sütőben megsütjük (180 fok, 12-15 perc).